...Κι έτσι, Αφροδίτη των νησιών, με κρίνο και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες, Κέρκυρα, απ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκες. (Λορέντσος Μαβίλης)

27 Μαρτίου 2022

 Νέο Φρούριο

 https://greece.terrabook.com/wp-content/uploads/15/Neo-frourio-1-768x511.jpg

Το Νέο Φρούριο (ή Fortezza Nuova) είναι ένα στιβαρό αυστηρό οικοδόμημα, το οποίο στέκεται επιβλητικό πάνω από το Παλιό Λιμάνι, απ’ όπου έχει και πρόσβαση, και προσφέρει μια μοναδική πανοραμική θέα της πόλης και της ανοιχτής θάλασσας. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους Βενετσιάνους, στο λόφο του Αγίου Μάρκου. Σκοπός του ήταν να προσφέρει ασφάλεια στην πόλη όταν αυτή δεν ήταν πλέον αρκετή από το Παλιό Φρούριο. Διαμορφώθηκε σε δύο επίπεδα προκειμένου να ανταποκριθεί στο διπλό του ρόλο: την προστασία του λιμανιού και τον έλεγχο της ενδοχώρας. Οι δύο προμαχώνες του θεωρούνται από τα αξιολογότερα δείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής. Ο ανώτερος ονομάζεται Προμαχώνας των Επτά Ανέμων και για να ανέβει κανείς εκεί και να θαυμάσει την απέραντη θέα από το μπαρ που λειτουργεί στην κορυφή, θα περάσει μέσα από στοές και θολωτά περάσματα που μοιάζουν να έχουν μείνει στην εποχή των Ενετών αρχόντων, των ιπποτών και των δεσποσύνων. Ο πέτρινος στρατώνας που χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας, σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα, το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, αλλά και δημοτικό αναψυκτήριο, όπου μπορείτε να σταθείτε, να ξαποστάσετε και να ξεδιψάσετε. Η Πύλη του είναι διακοσμημένη με έναν υπέροχο ανάγλυφο Λέοντα του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα της Βενετίας. Σήμερα εκτός από εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, το Νέο Φρούριο φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.α. ενώ στους χώρους του βρίσκουν στέγη μουσικές συναυλίες αλλά και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Ο Βενετσιάνος αρχιτέκτονας Francisco Vitelli προκειμένου να βρει τα οικοδομικά υλικά που απαιτούνταν χρειάστηκε να κατεδαφίσει περισσότερα από 2.000 οικήματα, στην πλειοψηφία τους κατοικίες και εκκλησίες. Ωστόσο ανάμεσα στις καταστροφές συγκαταλέγεται και μια από τις ομορφότερες Πύλες της πόλης, η Porta Reale. Τo Φρούριο δέχτηκε πολλά πλήγματα κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οι ίδιοι οι Κερκυραίοι αναγκάστηκαν να καταστρέψουν μεγάλο τμήμα τους, όπως και τα περισσότερα τείχη, που το ένωναν με το Παλιό Φρούριο, και τα οποία περιέβαλλαν την πόλη, μετά από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων, τις παραμονές της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864. Ωστόσο διατηρούνται μέχρι σήμερα, χωρίς να είναι προσβάσιμες στο κοινό, οι σήραγγες που το ένωναν με το Παλιό Φρούριο.

Η είσοδος και το εκδοτήριο εισιτηρίων για το Νέο Φρούριο βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, στο σημείο όπου η «σκαλινάδα» της οδού Σολωμού ενώνεται με την στοά από την Λαϊκή Αγορά και την οδό Σχολεμβούργου.

Πηγές

https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=kerkyrnew 

https://greece.terrabook.com/el/corfu/page/neo-frourio/ 

Αλέσια Λεσάι (Α' Λυκείου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου