...Κι έτσι, Αφροδίτη των νησιών, με κρίνο και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες, Κέρκυρα, απ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκες. (Λορέντσος Μαβίλης)

24 Ιανουαρίου 2022

Σπιανάδα

φωτογραφία: Γιαννακά Παναγιώτα
Λέγεται ότι η διάνοιξη της Σπιανάδας, έγινε από τους Βενετούς με σκοπό την αμυντική προφύλαξη, κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Η θέση της απέναντι από το Παλαιό Φρούριο δεν ήταν τυχαία, καθώς από εκεί υπήρχε μεγάλο πεδίο βολής για τους αμυνόμενους σε περίπτωση κατάληψης της πόλης. Αρκετά αργότερα διαμορφώθηκε σε πλατεία. 
Η Σπιανάδα, σήμερα είναι ίσως η μεγαλύτερη πλατεία όλων των Βαλκανίων. Αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα τη Κέρκυρας. Είναι αδύνατον να βρεθεί κάποιος στο νησί και να μην επισκεφθεί αυτήν την πανέμορφη πλατεία. Σε έκταση 42.000 τ.μ.και με περίμετρο περίπου 950μέτρων, η Σπιανάδα εκτείνεται ανάμεσα από το Παλιό Φρούριο και την Παλιά Πόλη. Φιλοξενεί μερικά από τα πιο αξιόλογα μνημεία του νησιού όπως τα ανάκτορα, το άγαλμα του Schulenburg, το περιστύλιο του Μαίτλαντ και το Λιστόν.
Χαρακτηριστικό είναι το κιόσκι (Μνημείο Μαίτλαντ) που κοσμεί την πλατεία, στο οποίο τελούνται το Μεγάλο Σάββατο η Αναστάσιμη Ακολουθία καθώς και μια πληθώρα συναυλιών από τις φιλαρμονικές  της πόλης. Συγκεκριμένα, το Μεγάλο Σάββατο, το πρωί, αναβιώνει το έθιμο των Μποτήδων κατά το οποίο οι κάτοικοι πετούν πήλινες στάμνες από τα μπαλκόνια τους, ξορκίζοντας, μ' αυτόν τον τρόπο, τα κακά πνεύματα. Πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα που το απολαμβάνεις ακόμα πιο πολύ αν βρίσκεσαι στο Πεντοφάναρο. Επίσης, ένα πολύ συχνό δρώμενο είναι η μουσική (κλασσική ή jazz) που παίζουν σε διάφορα σημεία της Σπιανάδας γκρουπάκια ή μεμονωμένοι καλλιτέχνες. 


Πηγές

https://www.mazis-apartments.gr/greek/spianada___i_kentriki_plateia_-c-3.html

https://greece.terrabook.com/el/corfu/page/spianada/

https://www.corfu-airport-carhire.com/plateia-spianada-kerkyra/

Αλέσια Λεσάι (Α' λυκείου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου