...Κι έτσι, Αφροδίτη των νησιών, με κρίνο και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες, Κέρκυρα, απ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκες. (Λορέντσος Μαβίλης)

25 Ιανουαρίου 2022

 Καμπιέλο: Μια συνοικία...όνειρο

https://www.travelstyle.gr/wp-content/uploads/2021/04/Campielo-Corfu-1.jpg

Η περιοχή του Καμπιέλο (Campiello = πλατειούλα στα Ιταλικά) επιλέχθηκε καθώς προφανώς το ανυψωμένο της έδαφος ενέπνεε ένα αίσθημα ασφαλείας για το χτίσιμο κατοικιών σε μία κατά τα άλλα ανοχύρωτη περιοχή. Πρόκειται για μια περιοχή με φινέτσα μιας άλλης εποχής, η παλαιότερη ίσως στην Κέρκυρα. Επιβλητικά αρχοντόσπιτα, απλωμένες πολύχρωμες μπουγάδες παντού, γραφικότατα σοκάκια με πηγάδια, εκκλησίες και παραδοσιακές ταβερνούλες αναδεικνύουν την ψυχή αυτού του τόπου. Το βενετσιάνικο στοιχείο δεσπόζει στην αρχιτεκτονική των σπιτιών, στις πόρτες και στα παράθυρα.

https://www.travelstyle.gr/wp-content/uploads/2021/03/kambielo-kentriki.jpg 
 
Στην καρδιά της συνοικίας αυτής βρίσκεται μία περιοχή, η Κρεμαστή, που πήρε το όνομά της από μία ιστορική εκκλησία, αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο, όπου η εικόνα της Παναγίας δεν ήταν τοποθετημένη μέσα στο τέμπλο αλλά κρεμασμένη στον τοίχο.
Στη φωτογραφία κάτω φαίνεται η περίτεχνη μαρμάρινη στέρνα της Κρεμαστής, ή αλλιώς βενετσιάνικο πηγάδι, μια δωρεά από τον Αντώνη Κοκκίνη, γόνο αρχοντικής οικογένειας που κατάγονταν από το Βυζάντιο.

 
https://www.sindetiras.gr/wp-content/uploads/2020/05/sindetiras-toponimia-A-004-kremasti.jpg
 
       https://www.travelstyle.gr/wp-content/uploads/2021/04/Campielo-Corfu-1.jpg      https://www.travelstyle.gr/wp-content/uploads/2021/03/kambielo-kerkyra-dromos.jpg
 
Μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της περιοχής είναι και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου των Γερόντων, San Nicolo dei Vecchi, όπου βαφτίστηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ανηφορίζοντας προς την πλατεία Ταξιάρχη, συναντάς τα πανέμορφα αρχοντικά των οικογενειών Θεοτόκη, Καποδίστρια και Κοκκίνη που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 14ο αιώνα. Λίγο πιο πέρα συναντάς το βόλτο Κοκκίνη  και την εκκλησία της Παναγίας Αντιβουνιώτισσας, ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της Κέρκυρας, το οποίο στεγάζει το Βυζαντινό Μουσείο. Στο μουσείο αυτό, που καλύπτει πέντε αιώνες θρησκευτικής καλλιτεχνικής έκφρασης, μπορεί κανείς να θαυμάσει σημαντικά έργα τέχνης αλλά και να διαπιστώσει πώς παρά την προώθηση του Καθολικού δόγματος, η Βυζαντινή παράδοση παρέμεινε ζωντανή.
Επιλέξτε, λοιπόν, ανάμεσα στα τόσα ατμοσφαιρικά σοκάκια της ιστορικής αυτής συνοικίας, όπου έζησαν για 400 χρόνια οι Ενετοί κάτοικοι. Η απόφασή τους να μείνουν στον λόφο αυτό δεν ήταν τυχαία αφού ως ένα από τα πιο ψηλά σημεία της πόλης, τους προσέφερε καθαρό θαλασσινό αεράκι και ποιοτικότερες συνθήκες υγιεινής. 
Το Καμπιέλο από το 2007 έχει συμπεριληφθεί στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.


Πηγές

Μεσημέρη Θεοδώρα (Α' λυκείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου