...Κι έτσι, Αφροδίτη των νησιών, με κρίνο και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες, Κέρκυρα, απ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκες. (Λορέντσος Μαβίλης)

12 Φεβρουαρίου 2022

Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας

 https://www.startmediacorfu.gr/wp-content/uploads/2019/10/ASTRONOMIKH-ETAIREIA-KERKYRAS-1.jpg

Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας ιδρύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1927 με την ονομασία «Αστρονομική Εταιρεία της Ελλάδος» και από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της επιτελεί πλούσιο επιστημονικό, ενημερωτικό και εκπαιδευτικό έργο. Ιδρυτής της Εταιρείας είναι ο Γαλλοτυνήσιος Felix Chemla LAMECH, ο οποίος κατασκεύασε ένα Αστεροσκοπείο στο λόφο του Κογεβίνα κάνοντας την Κέρκυρα ιδιαιτέρως γνωστή. Το Αστεροσκοπείο διέθετε α) μεσημβρινή διόπτρα 110 mm στεγασμένη με θόλο 2.5 m, β) ισημερινό διοπτρικό τηλεσκόπιο 160 mm με όλα τα εξαρτήματά του στεγασμένο με θόλο διαμέτρου 4.5 m, γ) δύο διόπτρες των 61 και 81 mm που χρησιμοποιούταν για εκπαιδευτικούς σκοπούς δ) μετεωρολογικό κλωβό και ε) φασματοσκόπιο. Τα κτίρια του αστεροσκοπείου δε σώζονται πλέον αφού ο πόλεμος και οι βομβαρδισμοί της Κέρκυρας σχεδόν το κατέστρεψαν.

Η ανταπόκριση του κοινού στην ίδρυση της Εταιρείας ήταν άμεση αριθμώντας εξ αρχής τα 800 μέλη από όλο τον κόσμο. Το έργο της Εταιρείας ήταν αξιοθαύμαστο, εκδίδοντας το δελτίο «Ουρανία» στα Ελληνικά-Γαλλικά και ενίοτε Γερμανικά και Αγγλικά, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου Γαλλικού δελτίου «L’ASTRONOMIE», αποτελώντας πραγματικό άθλο για την εποχή. Το 1932 η Εταιρεία αναγνωρίστηκε επίσημα από την Πολιτεία με την βράβευση για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών. Επιπλέον, το έργο της αναγνωρίστηκε και διεθνώς, αφού ένας κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομα του ιδρυτή της Felix LAMECH και δύο κρατήρες ένας στον Άρη και ένας στη Σελήνη φέρει το όνομα του μεγάλου Κερκυραίου αστρονόμου Ιωάννη Φωκά.

Η Εταιρεία σταμάτησε τις δραστηριότητες της λόγω του Β Παγκοσμίου Πολέμου και επαναδραστηριοποιήθηκε το 1996 με την ονομασία “Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας”. Σήμερα η Εταιρεία αριθμεί πάνω από 200 μέλη, παρουσιάζει έντονη επιστημονική, εκπαιδευτική, εκλαϊκευτική και πολιτιστική δράση. Διοργανώνει διαλέξεις με θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης γενικότερα, διεξάγει παρατηρήσεις του ουρανού και τον πλανητών με τηλεσκόπια ανοιχτά για τους μαθητές και το κοινό της Κέρκυρας και πραγματοποιεί πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς με αφορμή τα εκάστοτε αστρονομικά φαινόμενα. Η Εταιρεία διαθέτει Δανειστική και Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Θετικών Επιστημών με πάνω από 500 τίτλους στη διάθεση του κοινού, αναπτύσσουμε σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και προγράμματα astroart, που έχουν σκοπό να φέρουν κοντά καλλιτέχνες και αστρονόμους με κοινό σημείο αναφοράς την αστρονομία. Απο το 2004 διατηρεί εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή σε τοπικό ραδιοσταθμό, συμμετέχει σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές επιστημονικού περιεχομένου και αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Ταυτόχρονα, συμμετέχει με εισηγήσεις σε Ευρωπαϊκές Συναντήσεις και σε Πανελλήνια Συνέδρια Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Επίσης, συμμετέχει με την ομάδα αστροπαρατήρησης και αστροφωτογραφίας σε παρατηρήσεις σε συνεργασία με άλλους αστρονομικούς συλλόγους και εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και συνεργάζεται σε Παγκόσμιες και Πανελλήνιες δράσεις στο πρόγραμμα για την φωτορρύπανση και το περιβάλλον.

Η Εταιρεία εδράζεται στον 2ο ορ. Δημοτικού Θεάτρου – Κέρκυρα.

Τηλ. Επικοινωνίας 2661038278, 6972850333, 6937255275

e-mail:astrocorfu@hotmail.com

Πηγή:http://www.astroart.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου