...Κι έτσι, Αφροδίτη των νησιών, με κρίνο και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες, Κέρκυρα, απ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκες. (Λορέντσος Μαβίλης)

12 Φεβρουαρίου 2022

 Μουσείο ασιατικής τέχνης

https://www.travel.gr/wp-content/uploads/webp/2021/11/mouseio_asiatikis_texnis-18.webp

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1928, ως Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης, με αφορμή τη δωρεά της σινοϊαπωνικής συλλογής του Γρηγορίου Μάνου. Έκτοτε, το Μουσείο λειτούργησε σαν πόλος έλξης, προσελκύοντας και πολλές άλλες δωρεές, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει περίπου 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων. Ιδιαίτερα η δωρεά Χατζηβασιλείου το 1973 με την προσθήκη 400 έργων από την Ινδία, το Πακιστάν, το Θιβέτ, το Σιάμ και την Νοτιανατολική Ασία, άλλαξε τον αυστηρά σινοϊαπωνικό χαρακτήρα του Μουσείου και οδήγησε στη μετονομασία του σε Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

https://matk.gr/wp-content/uploads/2019/09/slider-5.jpg
 

Σήμερα στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Ασίας, καθώς είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε τόσους σημαντικούς πολιτισμούς, όπως τον κινεζικό, ιαπωνικό, ταϊλανδέζικο, κορεάτικο, πακιστανικό και ινδικό. Το Μουσείο έχει πλέον αποκτήσει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, με αποτέλεσμα σπάνια έργα των συλλογών του να παρουσιάζονται σε διεθνείς εκθέσεις.
Στις αίθουσες του ισογείου εκτίθενται ιστορικά κειμήλια και έπιπλα από την εποχή της Ιονίου Γερουσίας. Στον όροφο του ανακτόρου, μεταξύ των άλλων εκθεμάτων, θα θαυμάσετε την περίφημη συλλογή ασιατικής τέχνης. Περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 εκθέματα, δωρεές του Γ. Μάνου, του Ν. Χατζηβασιλείου και άλλων, τα οποία προέρχονται από την Κίνα, την Ιαπωνία, τις Ινδίες, την Κορέα, την Καμπόζη τη Ταϊλάνδη και το Θιβέτ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ελληνοβουδιστική συλλογή με γλυπτά από την Γκαντάρα του Πακιστάν, που χρονολογείται από τον 1ο έως τον 5ο μ.Χ. αιώνα.   
                      
                                                                                    

Στο Μουσείο λειτουργούν τα εξής τμήμα
τα:

Τμήμα Μουσειακών Συλλογών

Στην αρμοδιότητά του υπάγονται η διαφύλαξη, η προστασία, η διατήρηση, η έκθεση, η ανάδειξη, η προβολή και η μελέτη των έργων και αντικειμένων του Μουσείου.

Τμήμα Συντήρησης

Στην αρμοδιότητά του υπάγονται ο καθαρισμός, η συντήρηση, η αποκατάσταση και η αισθητική παρουσίαση των αρχαιολογικών αντικειμένων Ασιατικής Τέχνης και κάθε φύσης εκθεμάτων, σε συνεργασία κατά περίπτωση με το Τμήμα Μουσειακών Συλλογών του Μουσείου.

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Δημοσιευμάτων

Στην αρμοδιότητά του υπάγονται η προβολή του Μουσείου, η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η διαχείριση του φωτογραφικού αρχείου και της βιβλιοθήκης, καθώς και η εξυπηρέτηση των ειδικών μελετητών.

Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης

Στην αρμοδιότητά του υπάγονται η διεκπεραίωση των διοικητικών θεμάτων, ιδίως θεμάτων του προσωπικού, της αλληλογραφίας και εσωτερικής λειτουργίας, για τη διεκπεραίωση των οικονομικών υποθέσεων, για τη φύλαξη του Μουσείου, για την τήρηση των στατιστικών δεδομένων, καθώς και για την τήρηση του αρχείου και του πρωτοκόλλου.                                                                                                         

 https://www.corfusecret.gr/blog/files/2017-03/asian-art-museum.jpg
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου