...Κι έτσι, Αφροδίτη των νησιών, με κρίνο και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες, Κέρκυρα, απ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκες. (Λορέντσος Μαβίλης)

13 Φεβρουαρίου 2022

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Ο φύλακας της Κέρκυρας

https://www.vimaorthodoxias.gr/wp-content/uploads/2016/12/Agios_Spyridon.jpg

Ὁ θαυματουργὸς κἂν τέθνηκε Σπυρίδων,
Τοῦ θαυματουργεῖν οὐκ ἔληξεν εἰσέτι.
Ἀμφὶ δωδεκάτην Σπυρίδων βίοτον λίπε τόνδε.

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα, αλλά συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός. Σαν χαρακτήρας, ο Άγιος, ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε, οπότε αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου. Μετά από πολλές πιέσεις, χειροτονήθηκε ιερέας και ήταν τόσο ενάρετος ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα.
Με την προσευχή του μάζευε τα σύννεφα κ᾿ έβρεχε σε καιρό ξηρασίας, γιάτρευε τις αρρώστιες, τιμωρούσε τους πονηρούς ανθρώπους, βοηθούσε φτωχούς στα προβλήματά τους, έσωζε τον κόσμο από πλημμύρες, ανάσταινε ανθρώπους. Μέχρι και την πεθαμένη κόρη του ανάστησε για να μαρτυρήσει το μέρος όπου είχε φυλάξει τα χρήματα που της είχε εμπιστευτεί μια γυναίκα, η οποία βρέθηκε στη συνέχεια σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα χρειαζόταν άμεσα. 
φωτογραφία: Γιαννακά Παναγιώτα
 
Ο Άγιος Σπυρίδων κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 350 μ.Χ, οπότε γιορτάζουμε και τη μνήμη του. Ο ναός ο οποίος στεγάζει σήμερα το σκήνωμα του αγίου, κτίστηκε στα 1589 μ.Χ. και ανήκει στο ρυθμό της μονόκλιτης βασιλικής. Το ψηλό και πυργωτό καμπαναριό, ως συμπλήρωμα του ναού, κτίστηκε το 1620 μ.Χ. Το σημερινό τέμπλο του ναού, κατασκευασμένο από μάρμαρο της Πάρου, κατασκευάστηκε το 1864 μ.Χ. και είναι έργο του αυστριακού αρχιτέκτονα Μάουερς. Η ουρανία είναι ζωγραφισμένη από τον Κερκυραίο ζωγράφο Νικόλαο Ασπιώτη το 1852 μ.Χ., ενώ οι εικόνες του τέμπλου είναι φτιαγμένες από τον επίσης Κερκυραίο ζωγράφο, Σπύρο Προσαλένδη. Η σημερινή λάρνακα φτιάχτηκε στη Βιέννη το 1867 μ.Χ. Είναι από σκληρό, πολυτελές ξύλο με εξωτερική ασημένια επένδυση. Βρίσκεται τοποθετημένη μέσα στην κρύπτη, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για να δεχθεί το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες. Είναι ένα από τα τρία άφθορα λείψανα στο Ιόνιο, του Άγιου Σπυρίδωνα, του Άγιου Γεράσιμου και του Αγίου Διονυσίου.
https://www.romfea.gr/images/article-images/2019/12/romfea/image12/sf_spiridon.jpg
        
 Στην Κέρκυρα το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος λιτανεύεται τέσσερις φορές το χρόνο. 
  • Την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή του νησιού από επιδημία πανώλης το 1629. 
  • Το Μεγάλο Σάββατο γιατί το έτος 1533 το νησί επλήγη από μεγάλη καταστροφή της σοδειάς των σιτηρών. 
  • Την 11η Αυγούστου για την διάσωση του νησιού από σφοδρή επιδρομή των Τούρκων το 1716.
  • Την πρώτη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου για δεύτερη επιδημία πανώλης το 1673.
 
Λιτανεία Αγίου Σπυρίδωνα - 7η Νοεμβρίου 2021 - Κέρκυρα 
 
Την παραμονή της γιορτής του έχουν την τιμητική τους "οι τηγανίτες τ' Αγιού", ένα έθιμο 400 χρόνων, κατά το οποίο πωλούνται ή μοιράζονται οι περίφημοι λουκουμάδες του τόπου. Είναι νοστιμότατοι, γαρνιρισμένοι με μπόλικο μέλι και κανέλα και η συνταγή τους είναι μυστική. Αυτήν η συνήθεια, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, ξεκίνησε από την ανάγκη να αντέξουν οι πιστοί στην αγρυπνία (το βεγγιόλι), πλάι στο σκήνωμα του Αγίου. Ανήμερα, δε, της γιορτής του οι φιλαρμονικές παρελαύνουν στα καντούνια της παλιάς πόλης παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, μιας και η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα σηματοδοτεί και την έναρξη των Χριστουγέννων στο νησί.  
 
φωτογραφίες: Γιαννακά Παναγιώτα
 
 Τι λέει ο λαός για τον Άγιο Σπυρίδωνα
  • Από του Αγίου Σπυρίδωνα η μέρα μεγαλώνει σπυρί σπυρί. 
  • Ο Άη-Σπυρίδωνας, θεραπεύει τα σπυριά και διώχνει την πανούκλα. 
  • Είναι βοηθός τ’ Άη-Νικόλα σε στεριές και θάλασσες και χαλάει τα παπούτσια του τρέχοντας εδώ κι εκεί να βοηθήσει αυτούς που κινδυνεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου