...Κι έτσι, Αφροδίτη των νησιών, με κρίνο και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες, Κέρκυρα, απ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκες. (Λορέντσος Μαβίλης)

14 Φεβρουαρίου 2022

 Παλαιοκαστρίτσα

Εκπληκτική ομορφιά

https://dynamic-media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-o/12/47/d0/5d/caption.jpg?w=500&h=400&s=1

Η Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας είναι ένα τουριστικό χωριό της Κέρκυρας που πήρε το όνομα της από το γειτονικό Αγγελόκαστρο Κέρκυρας, το παλαιότερο κάστρο του νησιού. Βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από το κέντρο του νησιού στη δυτική πλευρά και απέχει οδικώς από την πόλη της Κέρκυρας περίπου 25 χιλιόμετρα. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα μέρη, όχι μόνο του νησιού αλλά και των Ιονίων νήσων. Απαρτίζεται από παραλίες χωρισμένες μεταξύ τους με μικρά ακρωτήρια.

Λογγάς Περουλάδες 
https://www.youtube.com/watch?v=Ja45pIJb0Fs&t=55s
Η θέα που μπορείς να απολαύσεις από το χωριό Λάκωνες στο λόφο πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα είναι φοβερή και κόβει την ανάσα. Στην κορυφή του λόφου που βρίσκεται στο δυτικό από τα δύο μικρά ακρωτήρια μπροστά από τις παραλίες, βρίσκεται το πανέμορφο μοναστήρι της Θεοτόκου του 12ου αιώνα, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί και να κατοικείται από μοναχούς. Εκεί φυλάσσονται μέσα σε ένα μεγάλο γυάλινο κουτί, τα οστά μιας φάλαινας που είχε εξοκείλει πριν πολλά χρόνια πάνω στα βράχια κάτω από το μοναστήρι.
Στο θέρετρο της Παλαιοκαστρίτσας οι επισκέπτες μπορούν να νοικιάσουν σκάφη για να εξερευνήσουν τις παραλίες της ή να πάρουν μέρος σε εκδρομές με σκάφος. Ακόμα, διατίθενται και πλοία με ειδικό καταδυτικό εξοπλισμό για την εξερεύνηση του βυθού.
Υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα βαλάντια εδώ και πολλές ταβέρνες και μπαράκια που απλώνονται κατά μήκος του δρόμου, κάποια στην πλαγιά του λόφου, και άλλα παραθαλάσσια.

Γύρω από την Παλαιοκαστρίτσα και ιδιαίτερα προς τα νότια υπάρχουν πολλές μοναδικής ομορφιάς παραλίες, οι περισσότερες δύσκολα προσβάσιμες ή και απομονωμένες. Είναι οι κρυφές παραλίες της Κέρκυρας, με ψιλά βότσαλα και λίγη άμμο, με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα καθαρά νερά, χωρίς τουριστική ανάπτυξη. Πρόκειται για τοπία μοναδικά όπου ανακαλύπτει κανείς την εξωτική ομορφιά της Κέρκυρας.


Γνωστές παραλίες στην Παλαιοκαστρίτσα

Υπάρχουν επτά μικρές παραλίες στον κεντρικό οικισμό, οι παρακάτω:

  • Πρώτη στη σειρά αρχίζοντας από Δυτικά βρίσκουμε την παραλία Αμπελάκι.
  • Παραλία Άγιος Πέτρος, λίγο πιο δίπλα.
  • Η κυρίως Παραλία Παλαιοκαστρίτσας ή Άγιος Σπυρίδωνας, ανάμεσα στα δύο ακρωτήρια.
  • Παραλία Αλίπας, εκεί όπου βρίσκεται το λιμάνι, από το οποίο φεύγουν σκάφη για τις κρυφές παραλίες που βρίσκονται αρκετά πιο νότια.
  • Παραλία Πλατάκια
  • Παραλία Αγίας Τριάδας
  • Παραλία La Grotta, στο Ανατολικό άκρο, απέναντι από την παραλία των Λιαπάδων, περίπου 2 χιλιόμετρα πιο ανατολικά.


Εξερευνώντας τα μεσόγεια βρίσκουμε τα χωριά Κρήνη και Μακράδες. Λιγο πιο νότια βρίσκεται το χωριό των Λιαπάδων, ένα από τα πιο παλιά και πιο εντυπωσιακά χωριά της Κέρκυρας. Στα βόρεια είναι το παλιό φρούριο Αγγελόκαστρο, σε μια απότομη ανηφόρα, αλλά η θέα από εδώ αξίζει τον κόπο. Στον δρόμο, δε, της επιστροφής, μπορείτε να σταματήσετε σε ένα από τα μπαρ στο δρόμο για Λάκωνες και να θαυμάσετε τη θέα όχι μόνο προς την Παλαιοκαστρίτσα αλλά και προς ολόκληρο το λιβάδι του Ρόπα μέχρι και την πόλη της Κέρκυρας.

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1_%CE%9A%CE%AD%CF%81%CE%BA%CF%85%CF%81%CE

https://atcorfu.com/el/paleokastritsa/


Αλέσια Λεσάι (Α' λυκείου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου