...Κι έτσι, Αφροδίτη των νησιών, με κρίνο και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες, Κέρκυρα, απ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκες. (Λορέντσος Μαβίλης)

14 Φεβρουαρίου 2022

 Αγγελόκαστρο Παλιοκαστρίτσας

Στη Βυζαντινή αυτοκρατορία το Αγγελόκαστρο αποτελούσε το δυτικότερο φυλάκιο του Δεσποτάτου της Ηπείρου στο οποίο ανήκε η Κέρκυρα μέχρι το 1267 μ.Χ.. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Κρήνη βόρεια της Παλαιοκαστρίτσας δίπλα σε ένα μοναστήρι. Χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα μ.Χ. από τον Δεσπότη της Ηπείρου Δούκα Μιχαήλ-Άγγελο Κομνηνό II και ο ρόλος του ήταν να προστατεύσει τον πληθυσμό της περιοχής (περίπου 4000 κατοίκους) σε περίπτωση εισβολής.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν δύο μεγάλες δεξαμενές νερού καθώς και οι εκκλησίες των Αγίων Αρχαγγέλων, που χτίστηκε το 1784 στην τοποθεσία παλαιότερης εκκλησίας και της Αγίας Κυριακής, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε ένα μικρό σπήλαιο και έχει έργα ζωγραφικής του 18ου αιώνα.
Τα χωριά που βρίσκονται γύρω από το κάστρο πήραν τα ονόματά τους από τους στρατιώτες της Βυζαντινής περιόδου, οι οποίοι απόκτησαν γη για να εγκατασταθούν με το πέρας της θητείας τους. Έτσι έχουμε τους Μακρήδες στο χωριό Μακράδες, Δούκες στους Δουκάδες, Ασπιώτες στους Ασπιωτάδες, Καβαδίας στους Καβαδάδες κ.λ.π.. Το κάστρο που εξακολουθεί και σήμερα να δεσπόζει στην κορυφή του βράχου, αποτελεί ένα ιδιαίτερο τουριστικό αξιοθέατο του νησιού. 

Πηγή

https://www.youtube.com/watch?v=m3RhfiDGXqQ&t=242s

https://atcorfu.com/el/aggelokastro-voreia-tis-paleokastritsas/

Μόσχοβα Γαρυφαλλιά (Τεχνολόγος Γεωπόνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου