...Κι έτσι, Αφροδίτη των νησιών, με κρίνο και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες, Κέρκυρα, απ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκες. (Λορέντσος Μαβίλης)

08 Φεβρουαρίου 2022

Κανόνι

Μαγευτική θέα που κόβει την ανάσα


Το κανόνι αποτελεί βαρύ οπλικό σύστημα του πυροβολικού το οποίο χρησιμοποιεί πυρίτιδα ή άλλη εκρηκτική ύλη ώστε να εκτοξεύσει ένα βλήμα. Εφευρέθηκε επί δυναστείας Σονγκ στην Κίνα και είναι μία από τις πρώτες μορφές πυροβόλων όπλων και με την πάροδο του χρόνου αντικατέστησε τις πολιορκητικές μηχανές-μεταξύ άλλων παρωχημένων όπλων- στο πεδίο της μάχης.

Tο κοσμοπολίτικο Κανόνι είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στη νότια πλευρά της Κέρκυρας και απέχει 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Πήρε το όνομά του από ένα κανόνι πυροβολαρχίας που έχει τοποθετηθεί στην νότια άκρη της χερσονήσου από τους Γάλλους το 1798 – ενισχύοντας την προστασία του νησιού. Διαθέτει πανέμορφες παραλίες με χαλίκι και προσφέρει την πιο μαγευτική θέα προς το Ποντικονήσι με το μοναστήρι του Παντοκράτορα αλλά και προς το μοναστήρι της Βλαχέρνας με την οποία συνδέεται μέσω μιας μικρής γέφυρας. Επίσης, επειδή το αεροδρόμιο είναι σε κοντινή περιοχή, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τακτικές απογειώσεις και προσγειώσεις των αεροπλάνων, τα οποία περνάνε τόσο χαμηλά που νομίζεις ότι θα τα αγγίξεις. Αν σταθούν, δε,  τυχεροί και βρίσκονται εκεί την ώρα που από τη μια δύει ο ήλιος κι από την άλλη ανατέλλει η Πανσέληνος, τότε θα ζήσουν τη μαγεία της Κέρκυρας σε όλο της το μεγαλείο!Η περιοχή έχει πολλά μεγάλα ξενοδοχεία, εστιατόρια, κλαμπ και άλλα μαγαζιά που μετατρέπουν το Κανόνι σε έναν πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό. 

 

Στην ενδοχώρα βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αθηνάς, και λίγο έξω από τις πύλες του ανακτόρου Mon Repos βρέθηκε ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος που είναι ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης από τους αρχαιολόγους. Στο ανάκτορο του Mon Repos γεννήθηκε ο Δούκας του Εδιμβούργου, Πρίγκιπας Φίλιππος.
Η τοποθεσία έχει γίνει πλέον εξαιρετικά δημοφιλής για τους περιπατητές αφού τα πολλά δέντρα παρέχουν φιλόξενη σκιά. Μια βόλτα μέσα από τους κήπους του είναι πάντα ευχάριστη, και μια απόδραση από την φασαρία της πόλης. Το ίδιο το παλάτι στεγάζει ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον μουσείο, με δύο μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις. Κρυμμένη κοντά στο Μον Ρεπό είναι μία από τις πιο όμορφες εκκλησίες της Κέρκυρας, η εκκλησία των Αγίων Ιάσσονα και Σωσίπατρου του 10ου αιώνα – ήταν οι δύο ιεραπόστολοι που κήρυξαν τον χριστιανισμό στο νησί.

Η εκκλησία είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Κέρκυρα, με τρούλο και τοξωτά, και βρίσκεται σε μια μεγάλη πλατεία.

Στους τοίχους της βρίσκονται τοιχογραφίες, και ο φύλακας μπορεί να ανοίξει για τους επισκέπτες αν τύχει να βρίσκεται εκεί, συνήθως εργάζεται στη γη του δίπλα από την πόρτα.

Η εκκλησία είναι το καλύτερο παράδειγμα βυζαντινής κληρονομιάς, αλλά υπάρχει και ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι προς τα ερείπια άλλων τεσσάρων εκκλησιών της περιοχής, που δείχνει ότι αυτό το ήσυχο σήμερα προάστιο ήταν κάποτε το κέντρο μιας ακμάζουσας μητρόπολης.

Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι το λιμάνι σταδιακά έγινε απρόσιτο για τη ναυτιλία λόγω προσχώσεων, αυτό ανάγκασε τους κατοίκους να μεταφερθούν στη σημερινή θέση της πόλης της Κέρκυρας όπου υπήρχε ήδη και το παλιό φρούριο για την προστασία τους .

Η ιστορική αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική, η αρχαία πόλη της Κέρκυρας καταστράφηκε ολοσχερώς από Βησιγότθους επιδρομείς τον 5ο μ.χ αιώνα και αυτό ανάγκασε τους κατοίκους να την εγκαταλείψουν.

Μερικά μυστήρια παραμένουν από το αμυδρό και μακρινό παρελθόν ……. Σε ένα κτήμα στο ακρωτήρι είναι ένα αρχαίο δέντρο είδος λεμονιάς και ευκαλύπτου, θεωρείται από τους ειδικούς ότι είναι 900 ετών, αυτό το δέντρο ευδοκιμεί μόνο στην Αυστραλία και αποτελεί μυστήριο το πως έφτασε εδώ αφού η Αυστραλία ανακαλύφθηκε αιώνες αργότερα.

Κοντά είναι και ένας Φίκος, ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο, ένα σπάνιο φαινόμενο για το κλίμα της Κέρκυρας.

Είναι άγνωστο αν αυτά τα μετέφεραν ναύτες η βγήκαν στο νησί από τα πλοία εκείνης της εποχής.




Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B9

https://atcorfu.com/el/kanoni/


Μεσημέρη Θεοδώρα (Α' λυκείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου