...Κι έτσι, Αφροδίτη των νησιών, με κρίνο και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες, Κέρκυρα, απ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκες. (Λορέντσος Μαβίλης)

09 Μαρτίου 2022

 Οι τηγανίτες τ' Αγιού

https://www.iellada.gr/sites/default/files/styles/article/public/field/image/proskopoi_loukoumades.jpg?itok=YnoA92Ia

Πρόκειται για ένα γλύκισμα που η ονομασία  του προέρχεται από την τούρκικη λέξη “lokma” και οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων και γενικώς του χρόνου και πιθανόν το πρώτο τέτοιου είδους γλυκό να το έφτιαξαν οι Ρωμαίοι, και να του έδωσαν το όνομα "scribita". Οι λουκουμάδες στην Κέρκυρα προέρχονται από ένα Βενετσιάνικο γλύκισμα που οι παλιοί Κερκυραίοι ονόμαζαν “τηγανίτες”!

https://oikohouse.files.wordpress.com/2016/12/cebfceb9-cf84ceb7ceb3ceb1cebdceb9cf84ceb5cf83-cf84cebfcf85-ceb1ceb3ceb9cebfcf85-cf83cf80cf85cf81ceb9ceb4cf89cebdceb1.jpg

 «Οι τηγανίτες τ’ Αγιού» βρίσκονται σε κάθε καντούνι, σε κάθε πλατεία, σε κάθε χωριό. Η παράδοση θέλει το έθιμο να ξεκινά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα και να κορυφώνεται ανήμερα (12 Δεκεμβρίου) . 

Ξεκίνησε, όπως αναφέρουν οι Κερκυραίες, από την ανάγκη να μπορέσει ο πιστός λαός να αντέξει την αγρυπνία, το «βεγγιόλι», πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που το ιερό του σκήνωμα ήταν και παραμένει ανοιχτό για προσκύνημα. Οι τηγανίτες, όπως αποκαλούνται στην Κέρκυρα, σε κάθε σπίτι έχουν την τιμητική τους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού πιάνουν από νωρίς δουλειά, τις φτιάχνουν και  τις μοιράζουν δωρεάν σε κάθε κάτοικο, σε κάθε περαστικό, «είναι τιμή προς τον Άγιο», λένε.

Οι πλανόδιοι πωλητές με τα περίτεχνα καροτσάκια τους στήνονται σε κάθε δρόμο, σε κάθε καντούνι και με τις συνταγές τους, που δεν τις αποκαλύπτουν σε κανέναν, επιδίδονται σε έναν κρυφό διαγωνισμό, αυτόν της καλύτερης τηγανίτας, που θα κερδίσει τους περισσότερους πελάτες. Η τηγανίτα της Κέρκυρας δεν αποτελείται μόνο από αλεύρι και νερό. Είναι μία παράδοση χρόνων, με πολλά μυστικά, που την κάνουν ιδιαίτερη και λαχταριστή κάθε χρόνο, γιατί είναι ευλογημένη από τον Άγιο Σπυρίδωνα.

 Πηγές

https://www.iellada.gr/ellada/kerkyra-ethimo-oi-tiganites-t-agioy-spyridonos

https://oikohouse.files.wordpress.com/2016/12/cebfceb9-cf84ceb7ceb3ceb1cebdceb9cf84ceb5cf83-cf84cebfcf85-ceb1ceb3ceb9cebfcf85-cf83cf80cf85cf81ceb9ceb4cf89cebdceb1.jpg

 Μόσχοβα Γαρυφαλλιά (Τεχνολόγος Γεωπόνος)

 

Ένα λεπτό ευωδιαστό άρωμα φρέσκων λουκουμάδων τυλίγει αυτές τις ημέρες των παραμονών τ’ Αγιού, που λέμε εδώ στην Κέρκυρα, κάθε σοκάκι. Όλα αυτά βέβαια, πριν την πανδημία και το Lockdown, καθώς φαίνεται πως φέτος τα πράγματα θα διαφέρουν. Αλλά οι μνήμες μένουν βαθιά χαραγμένες από γενιά σε γενιά. «Οι τηγανίτες τ’ Αγιού» βρίσκονται σε κάθε καντούνι, σε κάθε πλατεία, σε κάθε χωριό. Ένα έθιμο που χάνει τις ρίζες του βαθιά στα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού, με βενετσιάνικη συνταγή που υιοθετήθηκε και συνεχίζεται έως σήμερα κρύβοντας τα δικά της μυστικά. Η παράδοση θέλει το έθιμο να ξεκινά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα και να κορυφώνεται ανήμερα (12 Δεκεμβρίου) .
Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.kerkyrasimera.gr/archives/58153/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου