Οι τηγανίτες τ' Αγιού
Πρόκειται για ένα γλύκισμα που η ονομασία του προέρχεται από την τούρκικη λέξη “lokma” και οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων και γενικώς του χρόνου και πιθανόν το πρώτο τέτοιου είδους γλυκό να το έφτιαξαν οι Ρωμαίοι, και να του έδωσαν το όνομα "scribita". Οι λουκουμάδες στην Κέρκυρα προέρχονται από ένα Βενετσιάνικο γλύκισμα που οι παλιοί Κερκυραίοι ονόμαζαν “τηγανίτες”!
Ξεκίνησε, όπως αναφέρουν οι Κερκυραίες, από την ανάγκη να μπορέσει ο πιστός λαός να αντέξει την αγρυπνία, το «βεγγιόλι», πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που το ιερό του σκήνωμα ήταν και παραμένει ανοιχτό για προσκύνημα. Οι τηγανίτες, όπως αποκαλούνται στην Κέρκυρα, σε κάθε σπίτι έχουν την τιμητική τους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού πιάνουν από νωρίς δουλειά, τις φτιάχνουν και τις μοιράζουν δωρεάν σε κάθε κάτοικο, σε κάθε περαστικό, «είναι τιμή προς τον Άγιο», λένε.
Οι πλανόδιοι πωλητές με τα περίτεχνα καροτσάκια τους στήνονται σε κάθε δρόμο, σε κάθε καντούνι και με τις συνταγές τους, που δεν τις αποκαλύπτουν σε κανέναν, επιδίδονται σε έναν κρυφό διαγωνισμό, αυτόν της καλύτερης τηγανίτας, που θα κερδίσει τους περισσότερους πελάτες. Η τηγανίτα της Κέρκυρας δεν αποτελείται μόνο από αλεύρι και νερό. Είναι μία παράδοση χρόνων, με πολλά μυστικά, που την κάνουν ιδιαίτερη και λαχταριστή κάθε χρόνο, γιατί είναι ευλογημένη από τον Άγιο Σπυρίδωνα.
Πηγές
https://www.iellada.gr/ellada/kerkyra-ethimo-oi-tiganites-t-agioy-spyridonos
Μόσχοβα Γαρυφαλλιά (Τεχνολόγος Γεωπόνος)
Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.kerkyrasimera.gr/archives/58153/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου