...Κι έτσι, Αφροδίτη των νησιών, με κρίνο και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες, Κέρκυρα, απ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκες. (Λορέντσος Μαβίλης)

20 Μαρτίου 2022

Παραλία Γλυφάδας

https://www.corfu-kerkyra.eu/imm/top10/glifada1.jpg

 Η παραλία της Γλυφάδας είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κέρκυρας, σε απόσταση 16 χλμ. δυτικά της πόλης και εκτείνεται στα ριζά του λόφου του Πέλεκα. Παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση, καθώς πρόκειται για μια παραλία με ρηχά νερά, πολύ πλατιά, καλυμμένη με πολύ λεπτή χρυσή άμμο που έχει βραβευτεί και με τη γαλάζια σημαία, είναι πλήρως οργανωμένη και υπάρχει και η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Ο βυθός στην παραλία Γλυφάδας είναι αμμώδης και τα γαλανά νερά της δεν βαθαίνουν απότομα, για αυτό είναι κατάλληλη και για οικογένειες με μικρά παιδιά. Ψηλοί λόφοι, κατάφυτοι με ελιές και πεύκα «αγκαλιάζουν» αυτόν τον κόλπο, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη αρχοντιά στο τοπίο. Ο κόλπος της Γλυφάδας είναι επίσης συναρπαστικός το σούρουπο, καθώς ο ήλιος καταδύεται στη θάλασσα ακριβώς μπροστά από την ακτή.
Για τους ρομαντικούς μια βραδιά σε ένα εστιατόριο με θέα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας παραδοσιακές συνταγές της Κέρκυρας κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, θα ήταν ιδανική.

https://www.corfu-kerkyra.eu/imm/top10/glifada2.jpg

 Σε απόσταση 4 χλμ. από την παραλία της Γλυφάδας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Γκολφ της Κέρκυρας και ο ιππικός όμιλος. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η περίφημη Aqualand, το θαλάσσιο πάρκο που προσφέρει αξέχαστες ώρες διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους. 
Από τα αξιοθέατα της περιοχής αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιώτισσας, που πήρε το όνομά του από την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε μέσα σε μυρτιές. Είναι κτισμένη σε μια πανέμορφη περιοχή. Μπορείτε να κολυμπήσετε και στην ομώνυμη παραλία, που είναι από τις λίγες μη αξιοποιημένες τουριστικά που συναντάμε κατά την περιήγησή μας στο νησί.

Στην παραλία Γλυφάδας θα φτάσετε εύκολα με αυτοκίνητο ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες. Υπάρχει ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης επί πληρωμή, μπορείτε όμως να βρείτε και ελεύθερους χώρους. Τους καλοκαιρινούς μήνες λεωφορεία του ΚΤΕΛ πραγματοποιούν πολύ συχνά δρομολόγια από την πόλη για την πολυσύχναστη αυτή παραλία.

Υπάρχει μόνο ένας δρόμος που οδηγεί στην παραλία που στο τελευταίο μέρος χωρίζεται σε δύο για να φτάσει και τα δύο άκρα της παραλίας. 

 Πηγές

https://www.projectcorfu.com/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%B4%CE%B1.html?lang=el

https://greece.terrabook.com/el/corfu/page/paralia-glyfadas/ 

https://www.corfu-kerkyra.eu/el/glifada-kerkyra.php 

Τομάνι Λάζαρος (Α' λυκείου)

 

 

09 Μαρτίου 2022

 Οι τηγανίτες τ' Αγιού

https://www.iellada.gr/sites/default/files/styles/article/public/field/image/proskopoi_loukoumades.jpg?itok=YnoA92Ia

Πρόκειται για ένα γλύκισμα που η ονομασία  του προέρχεται από την τούρκικη λέξη “lokma” και οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων και γενικώς του χρόνου και πιθανόν το πρώτο τέτοιου είδους γλυκό να το έφτιαξαν οι Ρωμαίοι, και να του έδωσαν το όνομα "scribita". Οι λουκουμάδες στην Κέρκυρα προέρχονται από ένα Βενετσιάνικο γλύκισμα που οι παλιοί Κερκυραίοι ονόμαζαν “τηγανίτες”!

https://oikohouse.files.wordpress.com/2016/12/cebfceb9-cf84ceb7ceb3ceb1cebdceb9cf84ceb5cf83-cf84cebfcf85-ceb1ceb3ceb9cebfcf85-cf83cf80cf85cf81ceb9ceb4cf89cebdceb1.jpg

 «Οι τηγανίτες τ’ Αγιού» βρίσκονται σε κάθε καντούνι, σε κάθε πλατεία, σε κάθε χωριό. Η παράδοση θέλει το έθιμο να ξεκινά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα και να κορυφώνεται ανήμερα (12 Δεκεμβρίου) . 

Ξεκίνησε, όπως αναφέρουν οι Κερκυραίες, από την ανάγκη να μπορέσει ο πιστός λαός να αντέξει την αγρυπνία, το «βεγγιόλι», πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που το ιερό του σκήνωμα ήταν και παραμένει ανοιχτό για προσκύνημα. Οι τηγανίτες, όπως αποκαλούνται στην Κέρκυρα, σε κάθε σπίτι έχουν την τιμητική τους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού πιάνουν από νωρίς δουλειά, τις φτιάχνουν και  τις μοιράζουν δωρεάν σε κάθε κάτοικο, σε κάθε περαστικό, «είναι τιμή προς τον Άγιο», λένε.

Οι πλανόδιοι πωλητές με τα περίτεχνα καροτσάκια τους στήνονται σε κάθε δρόμο, σε κάθε καντούνι και με τις συνταγές τους, που δεν τις αποκαλύπτουν σε κανέναν, επιδίδονται σε έναν κρυφό διαγωνισμό, αυτόν της καλύτερης τηγανίτας, που θα κερδίσει τους περισσότερους πελάτες. Η τηγανίτα της Κέρκυρας δεν αποτελείται μόνο από αλεύρι και νερό. Είναι μία παράδοση χρόνων, με πολλά μυστικά, που την κάνουν ιδιαίτερη και λαχταριστή κάθε χρόνο, γιατί είναι ευλογημένη από τον Άγιο Σπυρίδωνα.

 Πηγές

https://www.iellada.gr/ellada/kerkyra-ethimo-oi-tiganites-t-agioy-spyridonos

https://oikohouse.files.wordpress.com/2016/12/cebfceb9-cf84ceb7ceb3ceb1cebdceb9cf84ceb5cf83-cf84cebfcf85-ceb1ceb3ceb9cebfcf85-cf83cf80cf85cf81ceb9ceb4cf89cebdceb1.jpg

 Μόσχοβα Γαρυφαλλιά (Τεχνολόγος Γεωπόνος)

 

Ένα λεπτό ευωδιαστό άρωμα φρέσκων λουκουμάδων τυλίγει αυτές τις ημέρες των παραμονών τ’ Αγιού, που λέμε εδώ στην Κέρκυρα, κάθε σοκάκι. Όλα αυτά βέβαια, πριν την πανδημία και το Lockdown, καθώς φαίνεται πως φέτος τα πράγματα θα διαφέρουν. Αλλά οι μνήμες μένουν βαθιά χαραγμένες από γενιά σε γενιά. «Οι τηγανίτες τ’ Αγιού» βρίσκονται σε κάθε καντούνι, σε κάθε πλατεία, σε κάθε χωριό. Ένα έθιμο που χάνει τις ρίζες του βαθιά στα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού, με βενετσιάνικη συνταγή που υιοθετήθηκε και συνεχίζεται έως σήμερα κρύβοντας τα δικά της μυστικά. Η παράδοση θέλει το έθιμο να ξεκινά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα και να κορυφώνεται ανήμερα (12 Δεκεμβρίου) .
Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.kerkyrasimera.gr/archives/58153/

 Η αυθεντική κερκυραϊκή παστιτσάδα

Υλικά

2 πακέτα χονδρά μακαρόνια

1 κιλό κρέας μοσχάρι σε κομμάτια

μοσχοκάρυδο

γαρίφαλο

κόκκινο πιπέρι 

μαύρο πιπέρι

κανέλα

4 ψιλοκομμένα κρεμμύδια 

λάδι 

αλάτι 

2 κουταλιές ντομάτα πελτέ


Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Βάζουμε όλα τα μπαχάρια μαζί με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας, τα ανακατεύουμε όλα μαζί, καλύπτουμε το κρέας με χλιαρό νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να βράσει. Όταν το κρέας είναι μισοέτοιμο ρίχνουμε τον πελτέ και το αλάτι, και αφήνουμε το φαγητό μας να χυλώσει. Μετά, το σβήνουμε και κατόπιν σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε νερό με αλάτι για να βράσει και στην συνέχεια βάζουμε τα μακαρόνια. Όταν βράσουν, τα βάζουμε σε ένα πιάτο. Αν επιθυμούμε τρίβουμε από πάνω και παρμεζάνα!..


Σουπιώνη Δέσποινα (Α' λυκείου)


05 Μαρτίου 2022

 

Κουμ κουάτ-γλυκό του κουταλιού

(από τις συνταγές των ντόπιων)

                           
Υλικά
 
1/2 κιλό κουμ κουάτ
1/2 κιλό ζάχαρη
1 με 1 1/2 φλιτζάνι νερό
τον χυμό από 1/2 λεμόνι (μικρό)

Εκτέλεση
 
Αρχικά πλένουμε τα κουμ κουάτ καλά. Στη συνέχεια με μία οδοντογλυφίδα τα τρυπάμε σε πολλά σημεία. Τα βράζουμε με νερό για δέκα περίπου λεπτά και τα στραγγίζουμε. Αυτό το επαναλαμβάνουμε για 3-4 φορές ώστε να ξεπικρίσουν. Κατόπιν ετοιμάζουμε το σιρόπι. Στην κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και μετά από κανένα δεκάλεπτο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός ρίχνουμε και τα κουμ κουάτ. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δούμε ότι το σιρόπι πήζει. Προς το τέλος προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού (για να μην ζαχαρώσει το γλυκό μας). Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Τέλος, τοποθετούμε το γλυκό μας σε γυάλινα μπουκαλάκια που τα έχουμε αποστειρώσει από πριν. Τα γεμίζουμε με το σιρόπι, τα αναποδογυρίζουμε, τα αφήνουμε έτσι για λίγες ώρες και μετά τα γυρίζουμε κανονικά. Το γλυκό μας είναι έτοιμο!
 
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!   
 
Γαρυφαλλιά Μόσχοβα (Τεχνολόγος Γεωπόνος)

04 Μαρτίου 2022

 Παραλία Γουβιών

φωτογραφία: Γιαννακά Παναγιώτα

Η παραλία Γουβιών βρίσκεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό που αποτελεί δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Είναι ένας κόλπος απάνεμος, αμμώδης με ρηχά νερά, ήρεμα και ασφαλή για μικρά παιδιά. Οι επισκέπτες εδώ μπορούν να βρουν ομπρέλες και ξαπλώστρες και να επιδοθούν σε διάφορα θαλάσσια σπορ. Αν επιθυμούν έχουν επίσης τη δυνατότητα να απολαύσουν μια μικρή εκδρομή με σκάφος που θα τους οδηγήσει και σε άλλες παραλίες της βορειοανατολικής ακτής του νησιού. Απέχει από την πόλη της Κέρκυρας μόλις 8-9 χιλιόμετρα.

Για καφεδάκι και φαγητό υπάρχει και η μαρίνα στα Γουβιά, μία από τις καλύτερες μαρίνες της Ελλάδας, που λόγω της απάνεμης και ασφαλούς θέσης της θεωρείται εξαιρετικός χώρος για μικρά και μεγάλα σκάφη. Αποτελεί τον φυσικό σύνδεσμο μεταξύ της Μεσογείου και της Αδριατικής Θάλασσας και είναι οργανωμένη με εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Διαθέτει μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις με καταστήματα και εμπορικά μαγαζιά για τους ιστιοπλόους, γραφεία των εταιρειών ενοικίασης, εστιατόρια και μπαρ, αναψυκτήρια, σούπερ μάρκετ, πλυντήρια, ντους και WC για όσους μένουν στα σκάφη τους, καθώς και καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. Επίσης, φιλοξενεί αθλητικές εγκαταστάσεις, όμιλος τένις, γήπεδο γκολφ, πισίνα, παιδική χαρά, αλλά και μεγάλο γήπεδο κρίκετ και Croquet. Πλησιάζοντας τη μαρίνα από τη θάλασσα μπορεί να διακρίνει κανείς στα βόρεια το ακρωτήριο Κομμένο και δυο μεγάλα υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Η περιοχή γύρω και μέσα στη μαρίνα είναι καταπράσινη, με κτίρια χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κέρκυρας.

                                                                                                            φωτογραφία: Γιαννακά Παναγιώτα

Ο χώρος είναι 24 ώρες και φυλάσσεται εξαιρετικά. Λίγο έξω από τη μαρίνα υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όσους δεν θέλουν να μείνουν στα σκάφη, ή επιθυμούν μια μικρή αλλαγή περιβάλλοντος.


Πηγές


https://www.corfu-airport-carhire.com/marina-gouvia-kerkyra/


https://www.infokerkyra.gr/aksiotheata/index.php?option=com_content&view=article&id=237&catid=19&Itemid=164

28 Φεβρουαρίου 2022

Μανέστρα Κολοπίμπιρι

(από τις συνταγές των ντόπιων)

Υλικά

3/4 της συσκευασίας κριθαράκι

3-4 τομάτες στο μπλέντερ (ή ένα μικρό χυμό τομάτας)

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 καρότα σε κύβους

λίγο σέλινο

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι κόκκινο

1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Σωτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο στο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά ρίχνοντας ταυτόχρονα την κανέλα (αν επιθυμούμε), τη σάλτσα, το αλάτι και το πιπέρι. Μετά από μία καλή βράση προσθέτουμε το κριθαράκι και το νερό. Όταν χυλώσει  το κατεβάζουμε και το γαρνίρουμε αν θέλουμε με κεφαλοτύρι.

 

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

Γαρυφαλλιά Μόσχοβα (Τεχνολόγος Γεωπόνος)



14 Φεβρουαρίου 2022

 Αγγελόκαστρο Παλιοκαστρίτσας

Στη Βυζαντινή αυτοκρατορία το Αγγελόκαστρο αποτελούσε το δυτικότερο φυλάκιο του Δεσποτάτου της Ηπείρου στο οποίο ανήκε η Κέρκυρα μέχρι το 1267 μ.Χ.. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Κρήνη βόρεια της Παλαιοκαστρίτσας δίπλα σε ένα μοναστήρι. Χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα μ.Χ. από τον Δεσπότη της Ηπείρου Δούκα Μιχαήλ-Άγγελο Κομνηνό II και ο ρόλος του ήταν να προστατεύσει τον πληθυσμό της περιοχής (περίπου 4000 κατοίκους) σε περίπτωση εισβολής.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν δύο μεγάλες δεξαμενές νερού καθώς και οι εκκλησίες των Αγίων Αρχαγγέλων, που χτίστηκε το 1784 στην τοποθεσία παλαιότερης εκκλησίας και της Αγίας Κυριακής, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε ένα μικρό σπήλαιο και έχει έργα ζωγραφικής του 18ου αιώνα.
Τα χωριά που βρίσκονται γύρω από το κάστρο πήραν τα ονόματά τους από τους στρατιώτες της Βυζαντινής περιόδου, οι οποίοι απόκτησαν γη για να εγκατασταθούν με το πέρας της θητείας τους. Έτσι έχουμε τους Μακρήδες στο χωριό Μακράδες, Δούκες στους Δουκάδες, Ασπιώτες στους Ασπιωτάδες, Καβαδίας στους Καβαδάδες κ.λ.π.. Το κάστρο που εξακολουθεί και σήμερα να δεσπόζει στην κορυφή του βράχου, αποτελεί ένα ιδιαίτερο τουριστικό αξιοθέατο του νησιού. 

Πηγή

https://www.youtube.com/watch?v=m3RhfiDGXqQ&t=242s

https://atcorfu.com/el/aggelokastro-voreia-tis-paleokastritsas/

Μόσχοβα Γαρυφαλλιά (Τεχνολόγος Γεωπόνος)